Άννα Δοξαστάκη B.A., M.A., M.A. Ψυχαναλυτικής Κατεύθυνσης Ψυχοθεραπεύτρια μέσω Τέχνης, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, και Δημιουργός του Κέντρου Θεραπείας και Προσωπικής Εξέλιξης Art Can Talk Dramatherapy & Wellness.
H Άννα Δοξαστάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και από μικρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη της για το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα. Αμέσως μετά την ενηλικίωσή της μετακομίζει στην Αθήνα, όπου και ξεκινάει το προσωπικό της ταξίδι αναζήτησης και γνώσης, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα
σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ενώ παράλληλα ασχολείται και με το ρεπορτάζ σε θέματα Πολιτισμού. Ως πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και μετά από επιτυχείς εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και τριετή φοίτηση αποκτά και Πτυχίο Υποκριτικής από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος.
To 2009 μετακομίζει στο Λονδίνο όπου και πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Εφαρμοσμένο Θέατρο στην Κοινωνία και την Εκπαίδευση : Master of Arts in Applied Drama: Theatre in Educational, Community and Social Contexts. Goldsmiths College, University of London.
Κατά τη διάρκεια αυτών των σπουδών μελετάει την εφαρμογή θεατρικών και άλλων καλλιτεχνικών μεθόδων σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια και οργανισμούς, ενώ εξειδικεύεται στο Theatre of the Oppressed (γνωστό ως θέατρο των καταπιεσμένων) και την τεχνική Forum Theatre, εμπνευσμένη από τον Augusto Boal, δίπλα στη συγγραφέα και σκηνοθέτη Mojisola Adebayo. Η μεταπτυχιακή της διατριβή
αποτελεί μια εξερεύνηση του κοινωνικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την έμμονη ενασχόληση με την ομορφιά και την εικόνα σώματος (body image) των γυναικών στις Δυτικές κοινωνίες και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους το Εφαρμοσμένο Θέατρο μπορεί να λειτουργήσει ως μετασχηματιστικός παράγοντας για την απελευθέρωσή τους από μη ρεαλιστικά πρότυπα και στόχους.
Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ψυχαναλυτικής Δραματοθεραπείας στο Cambridge – M.A. In Psychoanalytically Informed Dramatherapy, Anglia Ruskin University. Η εκπαίδευσή της βασίστηκε στην ψυχοδυναμική προσέγγιση και ως εκ τούτου η κλινική της πρακτική έχει τις ρίζες της στην ψυχαναλυτική θεωρία.
Έχει εργαστεί σε πολλούς οργανισμούς, θέατρα, κέντρα συμβουλευτικής και σχολεία ως ψυχοθεραπεύτρια μέσω Τέχνης, επαγγελματίας του θεάτρου και σκηνοθέτης σε παραστάσεις με αυτοβιογραφικό, κοινωνικό ή/και θεραπευτικό χαρακτήρα. Με εμπειρία μεγαλύτερη των 15 ετών στο αντικείμενό της, πραγματοποιεί συχνά workshops και ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ευεργετική επίδραση της Τέχνης και του παιχνιδιού σε καταστάσεις κρίσεων υγείας, όσο και για την αντιμετώπιση του άγχους και της θλίψης μέσα από δημιουργικές δράσεις.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες έχουν ενισχύσει τις γνώσεις και την πεποίθησή της ότι η ενασχόληση με κάποια μορφή Τέχνης και η αίσθηση δημιουργικότητας που απορρέει από αυτήν – όταν πραγματοποιείται σε ασφαλές πλαίσιο ψυχοθεραπευτικής φροντίδας από ειδικό – έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό.
Είναι μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών Μεγάλης Βρετανίας (BADTH), της Ένωσης Δραματοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ) , του Βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Υγείας (H.C.P.C.), και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.).
Δείτε περισσότερα εδώ