Σπυρίδων Τσιτσίγκος, MA, PhD, ThD | Leading Mind Speaker

 

Ο κ. Σπυρίδων Τσιτσίγκος είναι Καθηγητής της Ψυχολογίας της Θρησκείας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, όπου και περάτωσε τα εγκύκλια Γράμματα, παράλληλα με μουσικές και εικαστικές σπουδές. Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ με προσανατολισμό την Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία, ενεγράφη στη Φιλοσοφική Σχολή Ρεθύμνου Κρήτης. Υπηρέτησε πάνω από μια 20ετία στη Δ/θμια Εκπαίδευση, σε διάφορα ΚΕΚ και ΙΕΚ (διδάσκοντας Συμβουλευτική Ψυχολογία, Πολιτισμική Ανθρωπολογία και Ψυχολογία των Πολιτισμών), όπως και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Με υποτροφίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS αποφοίτησε από το University of Durham, αποκτώντας Master of Arts με ειδίκευση στην Πατερική Βαθυψυχολογία. Επανερχόμενος στην Ελλάδα, εκπόνησε διδακτορική διατριβή (πάνω στην Πατερική Ψυχολογία) στη Θ.Σ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αναγορεύτηκε με Άριστα διδάκτωρ Θεολογίας. Στη συνέχεια, εκπόνησε και δεύτερη διδακτορική διατριβή (ποσοτική έρευνα) στον Τομέα της Εξελικτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ψυχολογίας.

Πέραν της επίσημης πιστοποίησής του ως Εκπαιδευτή Σ.Ε.Κ. και της ενεργού παρουσίας του στο Διαδίκτυο, έχει συμμετάσχει σε διάφορα επιμορφωτικά παιδαγωγικά, ποιμαντικά, ψυχολογικά και ψυχιατρικά Σεμινάρια
και Προγράμματα, και έχει λάβει μέρος ως Εισηγητής σε πολλά ψυχολογικά, θεολογικά και φιλοσοφικά Συνέδρια, Ημερίδες, Μεταπτυχιακά, Μετεκπαιδευτικά και Επιμορφωτικά Προγράμματα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαφόρων ΙΕΚ, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών κ.λπ. Ομοίως, έχει πραγματοποιήσει ποικίλες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και επιστημονικές, πολιτιστικές, εθνικές, κοινωνικές, παιδαγωγικές, σχολικές και θρησκευτικές ομιλίες σε Δήμους, Επιμελητήρια, πολυδύναμα πολιτιστικά και πνευματικά Κέντρα των Αθηνών, σε ΚΑΠΥ, ι. Ναούς, Σχολεία, Συλλόγους Γονέων κ.λπ.

Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει περισσότερα από 20 επιστημονικά βιβλία και μονογραφίες (Spiritual Fatherhood in the light of Psychology of Depth, Η ψυχή του ανθρώπου, Ψυχολογία της Θρησκείας, Η έννοια της Θρησκευτικότητας σε φοιτητές και η σχέση της με χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας και τη διαμόρφωση της Ταυτότητάς τους, Θεός και Έρως, Ψυχολογία των Θρησκευτικών Κινημάτων, Θρησκεία και Επιστήμη, Ψυχολογία Πολιτισμών Ιουδαιοχριστιανικού και Ρωμαίικου, Πνευματικότητα και Ψυχολογία, Γνωσιακή Ψυχολογία της Θρησκείας κ.ά.), δεκάδες μελέτες, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Διατέλεσε εκλεγμένος Έφορος της Π.Ε.Θ. και μέλος πολλών ελληνικών και ξένων Ενώσεων ή Ινστιτούτων, επιστημονικών Εταιρειών (American Psychological Association, International Association of Applied Psychology, International Association for the Psychology of Religion, Association Internationale D’ Etudes Medico-Psychologiques et Religieuses, Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Religious Research Association κ.ά.) και Επιτροπών, ιδρυτής και διευθυντής του αγγλόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού του ΕΚΠΑ THEOPHANY, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος του περιοδικού «ΝΕΑ ΣΙΩΝ» (επισήμου οργάνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), μέλος της Επιτροπής Έκδοσης των περιοδικών «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», όπως και επισκέπτης Καθηγητής ξένων πανεπιστημιακών Σχολών, αλλά και πιστοποιημένος Reviewer διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Επίσης, αντιπροσώπευσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε διαθρησκειακούς και διαχριστιανικούς διαλόγους.

Κατ’ επανάληψη, έχει βραβευθεί με Αριστεία και Βραβεία για συγκεκριμένα έργα του, αλλά και για την όλη του πολιτιστική προσφορά και κοινωνική δράση, ενώ τυγχάνει Β’ Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Υπηρεσίες Ομιλητή

Τακτικός Καθηγητής Ψυχολογίας τής Θρησκείας, ΕΚΠΑ

Βίντεο

Τίτλος Ομιλίας

Η Νευροθεολογία ως νέα πρόκληση εσωτερικής διερεύνησης και ψυχοπνευματικής αύξησης

Αίθουσα

Stage A

Ημερομηνία και Ώρα

12/02/2022 12:00

Επικοινωνία