Επιλέξτε τον κατάλληλο και όχι τον καλύτερο συνεργάτη

Σχετικά με το WORKSHOP: «Επιλέξτε τον κατάλληλο και όχι τον καλύτερο», θα ήθελα να υπογραμμίσω τα κύρια σημεία του.

Το workshop αυτό είναι ένα συμπίλημα εμπειρίας, μελέτης και διαλέξεων που έχω κάνει σε διάφορα συνέδρια και αφορά στην επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη σε μία εταιρία με βάση τις αξίες, τις πεποιθήσεις, την προσωπικότητα και τα λεγόμενα soft skills.
Εμείς στην Upgrade έχουμε μια βασική αρχή: we are hiring for fit and we are training for skills.

O καλύτερος είναι το άτομο το οποίο συγκεντρώνει ένα αρμονικό σύνολο χαρακτηριστικών προσωπικότητας, ικανοτήτων, τεχνογνωσίας, διανοητικής και συναισθηματικής ευφυΐας και κυρίως εσωτερικών κινήτρων που τον κάνουν να θέλει και να μπορεί να επιτυγχάνει εξαιρετικές, ξεχωριστές επιδόσεις. Ασφαλώς, η έννοια του καλύτερου διαφέρει από τον κατάλληλο διότι ενέχει και μια διάσταση συγκριτική, αφού οι εξαιρετικές επιδόσεις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτυγχάνονται από οποιονδήποτε. Άρα, ο καλύτερος θα μπορούσε να προσδιοριστεί και συγκριτικά με τον υπόλοιπο σχετικό πληθυσμό, να είναι δηλαδή ο καλύτερος σε ένα σχετικό σύνολο ανθρώπων. Η πιο σημαντική όμως διάσταση της έννοιας του κατάλληλου ανθρώπου είναι το ταίριασμα (fit) του ανθρώπου με την κουλτούρα, τη φύση δραστηριοτήτων, τις πολιτικές και γενικά το χαρακτήρα ή το ποιόν, την ψυχή και τη καρδιά του οργανισμού. Το ταίριασμα αυτό δεν αφορά τόσο τις επαγγελματικές γνώσεις, τις ικανότητες και την τεχνογνωσία. Κυρίως αφορά τον χαρακτήρα ή το ποιον του ατόμου σε σχέση με τα προαναφερθέντα στοιχεία της επιχείρησης.

Συνεπώς, ο κατάλληλος εργαζόμενος σε έναν σημαντικό βαθμό ορίζεται με βάση την κάθε επιχείρηση και τη κουλτούρα και το αξιακό σύστημα που υπηρετεί.

Επειδή δεν μπορείς να βάλεις νέο κρασί σε παλιούς ασκούς θα πρέπει τόσο οι εταιρίες όσο και τα στελέχη να αλλάζουν τον τρόπο που αξιολογούν τις ενδεχόμενες συνεργασίες τους.

Από την πλευρά του εργαζόμενου: Η επιλογή επαγγέλματος και εταιρίας καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό (κατά την άποψη των ειδικών) την ευτυχία ή την δυστυχία στη ζωή μας.

Από την πλευρά της εταιρίας: Η επιλογή εργαζόμενου συνήθως στηρίζεται σε μια σειρά συνεντεύξεων κατά τις οποίες προσπαθούμε να αντλήσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε.

Είτε είναι κάποιος εργαζόμενος, είτε εταιρία, ο καθένας διαλέγει τον άλλο στο επίπεδο ωριμότητας και συνειδητότητας ότι αυτή η επαγγελματική σχέση θα παράξει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ή αλλιώς Ανθρωπίνων Πόρων, είναι ένα από τα σύγχρονα επαγγέλματα του επιχειρησιακού χώρου. Ετυμολογικά, ο ίδιος ο όρος υποδηλώνει την προσέγγιση την οποία υιοθετούν όλο και περισσότερες εταιρείες: την αναγνώριση του ανθρώπου ως δυναμικού στοιχείου της επιχείρησης. Πιο απλά, σε έναν χώρο που τα συστήματα και οι διαδικασίες τυποποιούνται, ώστε η παραγωγή έργου να επιτυγχάνεται με τη μέγιστη αποδοτικότητα, «οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά». Το όραμα της Upgrade είναι να «ξεκλειδώνουμε τη δυναμική των ανθρώπων» – “Unlock Human Potential”, καθώς ο άνθρωπος αποτελεί  «το πιο σημαντικό κεφάλαιο» σε μια επιχείρηση. Να φροντίζουμε, δηλαδή, ώστε κάθε εργαζόμενος να δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε ένα περιβάλλον στο οποίο ανταμείβεται γι’ αυτό.

___________

Το Workshop του Γιάννη Τζαβλόπουλου διεξάγεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του συνεδρίου Leading Minds. Παρακολουθήστε πάνω από 20 κλειστά Workshops καθώς και την Ημερίδα CEOs DAY με ένα VIP εισιτήριο. Δείτε εδώ όλα τα workshops ή κλείστε το VIP εισιτήριό σας